Hanke-esittely ja yhteenveto

Huomisen hämäläinen ruoka ja juoma –hanke jatkoi Aitoja makuja Hämeestä ‑hankkeen työtä ajalla 1.7.2011-31.12.2014. Hankkeen toteuttajatahona toimi Hämeen ammattikorkeakoulu. Kehittämishankkeen  päätavoitteena oli edistää pienten kanta- ja päijäthämäläisten elintarvikealan yritysten jalostusastetta, tuotantomääriä ja investointeja vastaamaan kasvavaa lähiruoan kysyntää.

Hankkeen toimenpiteitä olivat mm.:

* yrityskäynnit ja muu yhteydenpito yrityksiin
* elintarvikeyritysten ja koko lähiruokaketjun yhteistyön aktivointi
* koti‑ ja ulkomaan ammattimatkat
* teemapäivät ja tapahtumat
* lähiruoan näkyvyyden parantaminen
* alan trendien seuraaminen ja hyödyntäminen

Elintarvikealan pk-yritystoiminnan kehittäminen valtakunnallisissa ohjelmissa

Lähi- ja luomuruoka on huomioitu hallitusohjelmassa. Hallitus antoi 16.5.2013 Valtioneuvoston periaatepäätöksen luomualan kehittämisohjelmaksi ja lähiruokaohjelmaksi. Ohjelmat asettavat tavoitteet ja alojen suuntaviivat pitkälle tulevaisuuteen vuoteen 2020 saakka. Ohjelmien yhteisiä tavoitteita ovat pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksien parantaminen lainsäädännöllä ja neuvonnalla sekä tuotteiden jalostusasteen nostaminen. Lähiruokaohjelma on tulostettavissa osoitteessa: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/lahiruoka.html ja luomuohjelma: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/luomu.html.

Hankkeen toimenpiteet ja yhteenveto

Huomisen hämäläinen ruoka ja juoma -hanke toimi yritysten tukena kannattavan liiketoiminnan kehittämisessä. Yrittäjät saivat ammattimatkoilta uusia ideoita ja tutustuivat samalla toisiin yrittäjiin. Matkoilla vierailtiin alan messuilla tai muissa tapahtumissa sekä tutustuttiin paikalliseen yritystoimintaan. Matkaraportit on julkaistu Kasvuahameessa.fi nettisivuilla.

Hanke teki yrityskäyntejä alan kehittämistarpeiden kartoittamiseksi. Ensisijaisena kohteena olivat alueen kasvuyritykset. Samalla jaettiin tietoa mm. kehittämistuista ja hakumenettelyistä.

Hanke järjesti tarvittaessa teemapäiviä, työpajoja ja muita tilaisuuksia elintarvikeyrittäjiä kiinnostavista yhteisistä aiheista. Kohdasta Menneet tapahtumat löytyy ko. esitysmateriaaleja.

Esille nousevista ajankohtaisista asioista tehtiin tai teetettiin selvityksiä. Selvitykset löytyvät hankkeen sivuilta.

Hankkeen projektipäällikkö on mukana Ruoka-Suomi – verkostossa, joka on maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän Maaseudun elinkeinot ja osaaminen -verkoston yksi alueverkosto. Ruoka-Suomi verkoston aluejäsenet edustavat kukin oman alueensa kehittämistoimintaa. Toiminta kattaa koko maan ja toimintaa koordinoi Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea. Ruoka-Suomi verkosto edistää hyvien käytäntöjen vaihtoa erilaisista toimenpiteistä ja hankkeista saaduista kokemuksista. Verkosto toimii myös tärkeänä ajankohtaisen ammattitiedon välittäjänä eri toimijoille ruokasuomi.fi -sivujen, oman tiedotelehden, aitojamakuja.fi -portaalin, tapahtumien ja kokouksien kautta.

Huomisen hämäläinen ruoka ja juoma-hanketta rahoitti Hämeen ELY-keskus Manner‑Suomen maaseutuohjelmasta.

Yhteenveto hankkeesta löytyy tästä.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Sanna Lento, Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaa, sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 040 509 6443 sekä asiantuntija Reijo Kuusinen, puh. 040 7736 776 tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.